Ana Sayfa / Home Page
Derin - Ekim / October 2014

Innovation Until Now Bugüne Dek İnovasyon
Tolga ERKMEN


Geleceği tanımlamak için yeni kelimelere ihtiyacımız var

This is a series of two articles about innovation written by Tolga ERKMEN from Ecoland Institute USA (ELI). In this series, innovation will be analyzed in two parts; up through today and how it should be shaped in the future for more successful outcomes.

In the first article, Innovation Until Now, elements of real success, the hidden face of innovation and the reasons for failures will be discussed. After WWII, innovation made the USA the clear leader in the world. How did the USA achieve this leadership? What happened during the mid 1990’s, and why did the USA start losing its innovation edge? What worked and did not work before and after the mid ‘90s? What can we all learn from this?

We will have a chance to think twice about the shape, texture and soul of innovation with details given by Tolga ERKMEN.

The second article will look at the future of the innovation: “Innovation Going Forward.”

Until Now

Innovation is not new. It is as old as human history. In fact, Anatolia is the cradle of modern innovation. Approximately 14,000 years ago it began with Gobeklitepe and continued with Catalhoyuk, Pergamon and so on. Innovation is in man’s DNA. Since the invention of the wheel, we have been innovating. What is different today? Why have we had the urge suddenly to re-focus on innovation again?

Innovation happens at different speeds in different industries. For this discussion, I will focus on one, the ICT (Information Communications Technology) industry. ICT is one of the critical elements for rapid development and helps ensure

İnovasyon hakkındaki bu çalışma iki bölümden oluşmakta olup Ecoland Institute (ELI)’den Tolga ERKMEN tarafından yazılmıştır. Bu seri yazılarda inovasyon iki bölümde analiz edilecektir; bugüne kadarki süreç ve daha başarılı çıktılar için gelecekteki süreç.

“Bugüne Dek İnovasyon” başlıklı ilk yazısında Sn.ERKMEN, gerçek başarının elementleri, inovasyonun gizli yüzü ve inovasyondaki başarısızlık nedenlerini ele almaktadır. İkinci Dünya Savaşı ardından ABD inovasyon liderliğindeki konumunu açıkça ortaya koymuştur. ABD bu liderliğe nasıl erişmiştir? 90’ların ortalarında neler olmuştur, bugün neden ABD inovasyon yarışında geriye düşmektedir? 90’ların öncesi ve sonrasında inovasyona dair hangi yöntemler işe yaramış, hangileri başarısızlığa neden olmuştur?

Tolga ERKMEN’in bu yazısı ile inovasyonun şekli, dokusu ve ruhuna dair bir kez daha düşünmek için gereken detaylara sahip olacağız.

İkinci yazı olan “Gelecekte İnovasyon” başlığı altında bugünden geleceğe inovasyon konusunu analiz etme imkanı bulacağız.

Bugüne Dek İnovasyon

İnovasyon yeni bir kavram değil. İnsanlık tarihi kadar eskilere dayanmakta. Yaklaşık 14,000 yıl önce Göbeklitepe’de başlayan ve ardından Çatalhöyük ve Pergamon’da hayat bulan bir süreç. İnovasyon insanoğlunun DNA’sında var. Tekerleğin icadından bu yana, insanlık yenilenmeyi deneyimlemekte. Peki bugün farklı olan nedir? İnovasyona yeniden bu denli acil ve şiddetle odaklanmamızın nedeni nedir?

İnovasyon farklı endüstrilerde farklı hızla gerçekleşmektedir. Bu yazı kapsamında bu endüstrilerden Bilgi İletişim Teknolojileri (BİT)